Ridsporten

Ridning är en hobby som många unga tjejer och killar drömmer om att få hålla på med. Men det handlar om så mycket mer än att bara rida runt på hästen, utan det finns en mängd olika grenar som du kan bli skicklig inom. Ridsporten är till och med en olympisk gren idag, där många duktiga ryttare får chansen att visa upp sig för hela världen. Redan år 1900 kom sporten in i spelen för första gången och sedan 1912 är den en återkommande sport. De grenar som finns att tävla i är hoppning, dressyr och fälttävlan, alla grenar i såväl individuell som lagklass. Kvinnor och män tävlar alla mot varandra och ridsporten är en utav få olympiska grenar där det inte finns någon specifik dam- och herrklass.

Utöver ridning finns det en mängd andra sporter som man kan hålla på med, eller följa om man hellre föredrar att iaktta andra som utför den. En sport som väldigt många såväl utför som följer här i Sverige är ishockey, där det sker spel i såväl olika ligor som på landslagsnivå. Varje år går till exempel ishockey-VM av stapeln, där de allra bästa landslagen ställs mot varandra. Mästerskapet uppkom redan 1920 och har sedan dess växt till sig från att vara en turnering som ingick i de olympiska spelen, till en självständig sådan. Idag deltar 16 nationer i turneringen, där man genom att dela upp lagen i två grupper om 8 får till ett mycket spännande gruppspel. När detta är avklarat går de bästa lagen vidare till ett klassiskt slutspel, där de allra bästa tar sig hela vägen till final.

En dröm för många hockeyspelare är att någon gång få spela i NHL, som är den högsta hockeyligan i Amerika. Ställt mot andra ligor i världen ses denna som den absolut bästa och många svenska namn har här gjort sig legendariska. Då den stora ligan fortfarande pågår medans VM går av stapeln så är det många lag som får klara sig utan dessa spelare. Dock brukar det gå ganska bra för Tre Kronor ändå, som i skrivande stund har tagit hem mästerskapet nio gånger.