Ridkläder

När man ska befinna sig i stallet eller omkring hästar på någon annan plats så kan det vara bra om man väljer oömma kläder som man inte är rädd för att smutsa ner. Det finns en del saker som är viktigare än andra att man har på sig, medans resterande kläder kan vara vad som helst som man hittar hemma i sina garderober. Här är några olika plagg som kan vara bra att investera i när man ska börja rida.

Ridhjälm
Det absolut viktigaste när du sätter dig upp på hästens rygg är att du har en ridhjälm på huvudet. Detta är för att du ska skydda huvudet ifall någonting skulle hända, såsom att du skulle trilla av hästen av någon anledning. De flesta ridskolorna har hjälmtvång för sina elever och om man inte har en egen hjälm så kan detta finna att låna. Hjälmarna är oftast svarta och antingen klädda i ett tyg, eller endast i plast. Hjälmen knäpps under hakan och brukar även ha en liten skärm framtill.

Ridstövlar
När man ska sitta i sadeln så underlättar det en hel del om man har skor med en liten klack, så att fötterna stadigt kan sitta kvar på stigbyglarna. Därför kan det vara väl värt att investera i ett par ridstövlar när du ska börja rida. Skorna finns i såväl höga som låga modeller och här det en smaksak kring vilka man ska välja. Till barn är högre stövlar att föredra och till en början kan det till och med fungera med vanliga gummistövlar.

Ridbyxor
Det är främst vad du har på underkroppen som är viktigt när du rider. Förutom att det kan vara bra med en mörkare färg som inte lika lätt blir smutsig så bör man ha ett par ganska smala byxor som får plats i stövlarna. Ridbyxor finns i en mängd olika varianter och kan likna ett par leggings eller tights, men då oftast i ett mer rejält material.

Vid olika tävlingar så är det inte ovanligt att man som ryttare är lite mer uppklädd än vid en vanlig ridlektion. En ridkavaj eller skjorta är inte ovanligt att ryttarna tar på sig, samt att kläderna över lag bör vara hela och rena.